Categories Menu

Basset Hound

Το Basset Hound είναι μια ράτσα σκύλου με κοντά πόδια που ανήκει στην κατηγορία των κυνηγετικών σκύλων. Είναι κυνηγοί οσμής ο οποίος είναι και ο λόγος για τον οποίο επιδιώχτηκε η διασταύρωση της ράτσας, αντί για να κυνηγούν με την όραση. Η ικανότητα τους στην οσμή είναι η καλύτερη από όλες τις άλλες ράτσες σκύλων, εκτός από τους ιχνηλάτες σκύλους Bloodhounds. Το όνομα Basset προέρχεται από τη Γαλλική λέξη bas που σημαίνει χαμηλά.

Εμφάνιση:

Αναλογίες: Το Basset Hound είναι 33 με 38 εκατοστά στο ύψος τουλαιμού και ζυγίζει 20 με 30 κιλά. Εχουν ομοιόμορφη γούνα με κοντές τρίχες. Αν και οποιοδήποτε χρώμα τους είναι αποδεκτό από τις προδιαγραφές της ράτσας το συνηθισμένο τους χρώμα είναι τρίχρωμο μαύρο, καφέ και άσπρο, ανοιχτό κόκκινο και άσπρο, κόκκινο με άσπρα πόδια και ουρά και τέλος ανοιχτό κίτρινο με άσπρο. Μερικά έχουν γκρίζο ή μπλε χρώμα στη γούνα τους, αλλά αυτά τα χρώματα είναι σπάνια και δεν είναι επιθυμητά από τους εκτροφείς.

Χαρακτηριστικά: Εχουν μακριά και χαμηλωμένα αυτιά, δυνατούς λαιμούς με αρκετό δέρμα στην περιοχή του κεφαλιού που δημιουργεί ζαράδες. Οι ουρές τους είναι μακριές, μικραίνουν κατά μήκος και στέκονται όρθιες γυριστά. Η ουρά έχει το τέλος της σε άσπρο χρώμα. Αυτή η ιδιότητα υπάρχει για να μπορούν να φαίνονται όταν κυνηγάνε/ανιχνεύουν μέσα σε βλάστηση. Η ράτσα είναι επίσης γνωστή για το δέρμα που κρέμεται πράγμα που κάνει το πρόσωπο του σκύλου να έχει μόνιμα ένα λυπημένο ύφος, το οποίο για αρκετούς ανθρώπους δίνει γοητεία στο σκύλο. Το χαλαρό δέρμα γύρω από το λαιμό του σκύλου και τα χαμηλά αυτιά κρατάνε την μυρωδιά του υποκείμενου που κυνηγά ο σκύλος.

Το μακρύ και το κοντό του: Τα Basset Hound είναι ένας μεγάλος σκύλος με μικρά πόδια. Οι Γάλλοι δημιούργησαν τη ράτσα να έχει αχονδροπλασία, γνωστή και ως νανισμός. Η μικρή τους φιγούρα εξαπατά συχνά, ο σκύλος είναι αρκετά μακρυς και μπορεί να φτάσει πράγματα σε τραπέζια που δεν θα περίμενε κάποιος από σκύλο αντίστοιχου ύψους.

Χαρακτηριστικά και συμπεριφορά:

Προσωπικότητα: Το Basset Hound είναι πολύ ήρεμος και συντροφικός σκύλος, αλλά συχνά είναι πολύ πεισματάρης. Είναι πολύ πιστοί σκύλοι γνωστοί για την ευχάριστη παρουσία τους και συναισθήματα που θυμίζουν ανθρώπους. Ανάμεσα σε ξένους τα Basset Hound είναι φιλικά και θέλουν να κάνουν νέους φίλους. Γι’αυτό είναι πάρα πολύ κατάλληλο κατοικίδιο για οικογένειες με παιδιά.

Φυσικές ανάγκες: Αν και τα Basset Hounds αγαπάνε το φαγητό τους και φαίνονται λιγότερο ενεργητικοί από άλλους σκύλους θα εξασκηθούνε συχνά αν έχουν την ευκαιρία. Αρκετά Basset Hounds απολαμβάνουν δραστηριότητες που εκμεταλλεύονται τη μεγάλη αντοχή τους, όπως τους μακρινούς περιπάτους ή το τρέξιμο. Τους αρέσουν πολύ τα παιχνίδια όσφρησης όπου χρησιμοποιούν την δυνατή μύτη τους. Οι ιδιοκτήτες τους που θεωρούν ότι τα Basset Hound τους είναι τεμπελικα θα καταλήξουν με παχύσαρκα σκυλιά τα οποία εξαντλούνται πολύ γρήγορα ενώ οι ιδιοκτήτες που τα ασκούν θα τα δουν να είναι γυμνασμένα και υγιή.

Εκπαίδευση: Οπως άλλα κυνηγετικά σκυλιά τα Basset Hounds είναι δύσκολα σε εκπαίδευση πειθαρχίας. Αρκετοί σκύλοι θα υπακούν σε εντολές όταν τους παρέχεται φαγητό σαν ανταμοιβή, αλλά θα τις ξεχάσουν όταν δεν υπάρχει ανταμοιβή. Τα Basset Hounds είναι αρκετά δύσκολα στην εκπαίδευση για το σπίτι. Η εκπαίδευση τους πάντως δεν είναι αδύνατη και μπορεί να επιτευχθεί με επιμονή και υπομονή από τον ιδιοκτήτη.

Ανίχνευση με οσμή: Η ράτσα έχει ισχυρό κυνηγετικό ένστικτο και θα κυνηγήσει οσμές όταν αυτό είναι δυνατό. Θα πρέπει να εκπαιδευτούν να επιστρέφουν σε διαταγή ή να κρατιούνται από λουρί όταν είναι έξω.

Εκφραστικότητα: Τα Bassets γρυλίζουν ή μουρμουρίζουν αντί να γαβγίζουν όταν θέλουν κάτι ή όταν θεωρούν ότι κάτι δεν πάει καλά. Εχουν επίσης μια χαμηλή κλαψιάρικη φωνή την οποία χρησιμοποιούν για να τραβήξουν την προσοχή με τους ιδιοκτήτες τους να αισθάνονται συχνά ότι ο σκύλος τους μιλάει.

Υγεία: Η ράτσα είναι πολύ υγιής και ανθεκτική αλλά υπάρχουν μερικές ασθένειες τις οποίες μπορεί να αποκτήσει ο σκύλος. Λόγω του μεγάλου στήθους τους μπορούν να πάθουν φούσκωμα. Ακόμα αρκετές γενιές μπορει να παρουσιάσουν γλαύκωμα, πρόβλημα με την κάτω βλεφαρίδα που του δίνει κόκκινο μάτι και προβλήματα με τα γόνατα. Τα μικρά σε ηλικία παρουσιάζουν επίσης οστεϊκά προβλήματα, ενώ τα μεγάλα σε ηλικία έχουν την ασθένεια Von Willebrand. Επίσης μπορούν να έχουν προβλήματα με την πλάτη τους ειδικά αν είναι υπέρβαρα όπως και δυσπλασία στα πόδια. Λόγω των μικρών ποδιών και της μεγάλης τους μάζας η αρθρίτιδα είναι επίσης πιθανή σε μεγάλη ηλικία. Τα γκρίζα Basset Hounds είναι πιο πιθανά να παρουσιάσουν ιατρικά προβλήματα γι’αυτό συνιστάται να μην πάρετε ένα.

Το προσδόκιμο ηλικίας τους είναι μεταξύ 8 και 12 χρόνια, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν ζήσει και μετά τα 14 χρόνια.

Φροντίδα: Αν και αποβάλλουν αρκετή τρίχα δεν χρειάζονται συχνά βούρτισμα. Είναι σκύλοι με υγρό στόμα και φαίνεται να τους τρέχουν τα σάλια. Μια και συχνά τρώνε πολύ πρέπει να προσέχεται η διατροφή τους για να μην αποκτήσουν πρόβλημα βάρους. Τα μακριά αυτιά μπορεί να μολυνθούν αν δεν καθαρίζονται συχνά. Τα μάτια τους μπορεί να ξηρανθούν και να ερεθιστούν. Οι κοιλιές τους και τα πόδια τους θα κουβαλάνε χώμα κάτι που δεν θα αρέσει στους ιδιοκτήτες. Τα νύχια τους μπορούν να κάνουν ζημιά σε έπιπλα και πατώματα και να δημιουργήσουν πρόβλημα στην στάση του σκύλου που οδηγεί σε προβλήματα στην πλάτη.

Εκπαίδευση: Ευγενική και υπομονετική εκπαίδευση είναι η πιο αποτελεσματική. Οι εκπαιδευτές πρέπει να είναι επιμονοι με τους σκύλους για να φροντίσουν την καλή συμπεριφορά τους. Τα Basset Hounds είναι συχνά πεισματάρηδες ακούγοντας συχνά τη μύτη τους και όχι το αφεντικό τους. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να κάνουν την εκπαίδευση ζωντανή και διασκεδαστική για τα καλύτερα αποτελέσματα.

Κατηγοριοποίηση και άλλες πληροφορίες:

Τα Basset Hounds είναι μια αριστοκρατική ράτσα Γαλλικής καταγωγής και απόγονοι των κυνηγετκών του Αγιου Hubert. Οι καλόγεροι στο μοναστήρι του Αγιου Hubert στη μεσαιωνική Γαλλία ήθελαν έναν σκύλο με κοντά πόδια, ικανό να ιχνηλατεί με οσμή στη βλάστηση στα πυκνά δάση, μια και το κυνήγι ήταν αγαπημένο άθλημα της εποχής. Τόσο τα Basset όσο και τα St. Hubert εκπαιδεύτηκαν να ακολουθούν αλλά να μην σκοτώνουν τα θηράματα τους. Τα Bassets χρησιμοποιήθηκαν για να κυνηγάνε λαγούς και κουνέλια. Η πρώτη εμφάνιση της ονομασίας Basset βρίσκεται σε ένα κείμενο για το κυνήγι το οποίο γράφτηκε από τον Fouiloux το 1585.

Τα πρώτα Γαλλικά Bassets θύμιζαν πολύ τα Basset Artésien Normand, μια ράτσα που υπάρχει και σήμερα, αλλά δεν αναγνωρίζεται εκτός Γαλλίας. Επειδή αρκετές ράτσες με μικρά πόδια υπήρχαν τότε και αποκαλιόντουσαν basset είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί ποιοι είναι πρόγονοι των σημερινών Basset Hounds. Πιστεύεται ότι ο Λαφαγιέτ έφερε τα Basset Hounds στην Αμερική σαν δώρο στον Ουάσινγκτον.

Το 1863 το Baaset Hound έγινε διεθνώς γνωστό λόγω της έκθεσης σκύλων στο Παρίσι. Εκείνη την εποχή υπήρχαν 2 ράτσες Bassets μία με σκληρή γούνα (Basset Griffon) και αυτή με μαλακή (Basset Francais). Οι σκύλοι χωρίζονταν σε περαιτέρω υποκατηγορίες με βάση το μήκος των ποδιών τους. Οι γνωστοί εκτροφείς Basset εκείνη την εποχή ήταν οι M. Lane και κόμης Le Couteulx.

Το 1866 ο Λόρδος Galway έφερε ένα ζευγάρι Bassets από τον Le Couteulx στην Αγγλία αλλά η ράτσα δεν διαδόθηκε μεχρι το 1874 οπότε την διέδωσε ο Sir Everett Millais. Οι εκτροφείς σκύλων αποδέχτηκαν τη ράτσα το 1882 και το πρώτο club Αγγλικών Basset Hound δημιουργήθηκε το 1884. Η Αμερικανική ένωση εκτροφέων σκύλων αποδέχτηκαν την ράτσα το 1885 και και το Basset Hound club δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ το 1935. Το αμερικανικό πρότυπο της ράτσας υιοθετήθηκε το 1964.

Στην Τέχνη:

Τα Basset Hounds αποτελούν μεγάλο κομμάτι της τέχνης και κουλτούρας της Αμερικής. Το 1928 το περιοδικό Time είχε ένα Basset Hound στο εξώφυλλο. Στο εσωτερικό του τεύχους υπήρχε αφιέρωμα σχετικά με την 52η δεύτερη έκθεση του Westminster Kennel Club στο Madison Square Garden από την οπτική γωνία ενός Basset Hound. Αυτό το γεγονός θεωρείται πολύ σημαντικό στην εισαγωγή της ράτσας στην Αμερικάνικη κουλτούρα.

Cartoons:

Ο χαρακτήρας Droopy ο οποίος δημιουργήθηκε το 1943 από τον Tex Avery
Fred Basset, ο χαρακτήρας στο ομώνυμο κόμικ που δημιουργήθηκε το 1963 από τον Alex Graham.
Rosebud the Basselope από το κόμικ του Berke Breathed Bloom County.
Ο Λαφαγιέτ από την ταινία του Disney The Aristocats.

Ταινίες και τηλεόραση:

 • Cleo στη σειρά του Jackie Cooper’s της δεκαετίας του 1950 The People’s Choice.
 • Ο σκύλος με όνομα “Dog” δηλαδή σκύλος στη σειρά της δεκαετίας του 1970s Columbo.
 • Ο Fred σαν σύντροφος του Cledus στην ταινία του 1977 Smokey and the Bandit.
 • Ο Flash, ο σκύλος του σερίφη Rosco P. Coltrane στη σειρά των 1980s The Dukes of Hazard γνωστή στην Ελλάδα σαν Ντιουκς. Για επικίνδυνα γυρίσματα χρησιμοποιήθηκε ρέπλικα σκύλου.
 • Quincey, ο σκύλος του Luther στη σειρά των 1990s Coach.
 • Ο Sammy στη σειρά That’s So Raven.
 • Αρκετά Bassets στο Nanny McPhee.
 • Ο Socrates σύντροφος του Maxine Gray μεταξύ 1999-2001 στη σειρά Judging Amy.
 • Ο Gabriel, που είναι ο σκύλος του Batou στο Ghost in the Shell 2: Innocence. Ο Gabriel είναι ο σκύλος του σκηνοθέτη Mamoru Oshii και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ταινίες.
 • Ο Elvis Presley τραγούδησε το “You ain’t nothing but a hound dog” στον Sherlock ένα basset hound, στο Steve Allen Show, την 1η Ιουλίου το 1956.

Σε διαφημίσεις:

 • Το σήμα για τα παπούτσια Hush Puppies, με αποτέλεσμα τα  Basset Hounds να αποκαλούνται συχνά “Hush Puppies” for that reason. Ο σκύλος στις φωτογραφίες λέγεται “Jason”.
 • Ενα Basset Hound είναι ο σύντροφος του μοναχικού Maytag Man στις διαφημίσεις των συσκευών Maytag.